|
Re: Rečkalov X Fw 200
Ahoj,
Na ten Fw 189 od 4.(H)/31, který byl sestřelen u Jablonitzy, jsem už také narazil. Bernád Dénes: From Barbarossa to Odessa, 2008 uvádí, že to mohla být ta Rečkalovova oběť. Kde přesně leží ta Jablonitza jsem zatím nenašel, ale když to Bernád píše, tak jsem čekal že někde tam…
Mě se to ale nezdá, protože Rečkalov jednoznačně popisuje Fw 200:
,,Ve výšce půl kilometru jsem v Čajce hlídkoval nad přistávací plochou a pozoroval jasně modrou oblohu. Něco se ale začalo dít. Nejdřív jsem spatřil z letiště odpálenou sérii raket. A v jejich směru jsem spatřil nad zalesněnými kopci čtyřmotorák. Kradl se velmi nízko. Vrhl jsem se střemhlav za ním a vypálil krátkou dávku. Z míst, kam jsem ho zasáhl mne ale jako z požární hadice pokropila jeho odvetná palba. S úmyslem vyhnout se nepřátelské palbě jsem vklouzl za jeho ocas. Střílel bych znova, ale pak… Zasekly se mi kulomety! Pokusil jsem se je znovu natáhnout, ale pak jsem si vzpomněl na eresy pod křídly. To už mi ale přilétali na pomoc Figičev a Lukaševič. Já už ale odpálil všechny eresy a pořádně je oba vyděsil. Jedna raketa totiž vybuchla přímo před Lukaševičovým MiGem. Lukaševič pak klesl k ocasu Kuríra. Nepřítel ale stále pálil dlouhé dávky. Nakonec zasáhl stroj Nikolaje Lukaševiče a on musel nouzově přistát v Dubossarech. Ale Valentin Figičev toho Focke-Wulfa Kurír dorazil. Pilota zajali a ukázalo se, že to byl plukovník.“
Překládal jsem to já, tak to nebude dokonalý.
Fw 200 v SSSR teda moc nechápu, ale nějakej transportní co zakufroval? Nebo nějaká spec. operace?
To samozřejmě jen tak spekuluju….
Ahoj
Marek
PS. Ten článek mám, díky moc
|